Home Nieuws Minister Thijsen op bezoek bij de Duitse Ambassadeur in Nederland

Minister Thijsen op bezoek bij de Duitse Ambassadeur in Nederland

Nieuwsbericht

De Duitse ambassadeur in Nederland, dr. Cyrill Jean Nunn, organiseerde een koffiemorgen in zijn residentie ter gelegenheid van het bezoek van de honorair consul van Duitsland in Aruba, Landa Henriquez. Voor deze bijeenkomst nodigde ambassadeur Nunn ook de gevolmachtigde minister van Aruba, mr Ady Thijsen, uit.

Tijdens het gesprek bespraken zij verschillende actuele kwesties met betrekking tot Aruba en keken uit naar meer samenwerking met Duitsland. Een belangrijk onderwerp was de energietransitie, waarin Duitsland veel ervaring heeft. Ook werd er gesproken over toerisme vanuit Duitsland naar Aruba. Ambassadeur Nunn vertelde dat Lufthansa geïnteresseerd was om naar Aruba te vliegen, maar vanwege Covid-19 dit niet door is gegaan. Het is echter goed om de huidige situatie te verkennen en te kijken of vluchten van Lufthansa alsnog mogelijk is. Minister Thijsen merkte op dat de toerismesector voor grote uitdagingen staat bij het verkrijgen van voldoende personeel. Omdat grote hotels zoals St. Regis, Iberostar en Secrets Hotel later dit jaar of begin volgend jaar open zullen gaan, is het vinden van voldoende personeel dringend nodig.

Ambassadeur Nunn zei bereid te zijn om de deur voor Aruba in Duitsland te helpen openen om kansen te creëren voor de ontwikkeling van Aruba. Volgens ambassadeur Nunn is de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel een belangrijke partner in dit proces. Aruba zal moeten aangeven op welk gebied het land samenwerking wenst en de Kamer van Koophandel zal op zoek gaan naar geschikte bedrijven die deze hulp kunnen bieden. Volgens ambassadeur Nunn zou deze benadering Aruba geen geld kosten.

Ook is er gesproken over de toekomst van de raffinaderij, de transitie naar duurzame energie en de export van producten vanuit Aruba. Minister Thijsen vindt dat op het gebied van export, Arubaanse bedrijven met hoogwaardige producten gestimuleerd moeten worden om hun markt, bijvoorbeeld in Europa, uit te breiden. Producten die duidelijk Arubaans zijn, kunnen namelijk zonder invoerrechten Europa binnenkomen.

Mevrouw Landa Henriquez vroeg in het gesprek aandacht voor de situatie in het centrum van Oranjestad. “We moeten met meer initiatieven komen om het centrum van onze hoofdstad nieuw leven in te blazen. In het centrum van Oranjestad moet een combinatie komen van woningen, winkels en eet- en drinkgelegenheden. Dit moet aantrekkelijk zijn voor zowel toeristen als de inwoners van Oranjestad,” zei mevrouw Henriquez.

Minister Thijsen bedankte ambassadeur Nunn voor de fijne ontvangst en voor de gelegenheid om te spreken over de verschillende mogelijkheden voor een betere samenwerking tussen Duitsland en Aruba.Duitsland_002Duitsland_001