Home Evenementen Arubadag

Arubadag

De nationale feestdag van Aruba is 18 maart. Op deze dag in 1976 was de introductie van de vlag en het volkslied. Dit Deze dag heeft zijn oorsprong in de Ronde Tafel Conferentie in Nederland waarop die datum in 1948, voor het eerst een motie werd ingediend bij Koningin Juliana, waarin werd gepleit voor zelfbeschikking voor het Arubaanse volk. De Arubaanse delegatie, onder leiding van Shon A Eman, presenteerde de petitie die was ondertekend door 2147 Arubanen.

Dit grootschalige volksfeest wordt met enthousiasme gevierd. Diverse culturele, sociale en sportorganisaties organiseren evenementen voor de lokale bevolking. De viering begint een dag eerder met een culturele manifestatie op Plasa Libertador Betico Croes. Honderden mensen komen naar het plein om te genieten van het culturele feest en van Arubaans eten. Op 18 maart begint de viering met een protocolprogramma en eindigt met een defilé. Verschillende sociale, culturele en sportorganisaties uit de Arubaanse samenleving nemen deel aan dit defilé, waarbij sommigen zelfs demonstraties geven. Dit programma wordt bijgewoond door lokale autoriteiten en genodigden uit het Koninkrijk.

Arubadag is het grootste culturele evenement van het Kabinet van Aruba. Het evenement trekt jaarlijks tussen de 4000 en 6000 personen. Op deze dag komen Arubanen, maar ook Nederlanders en Caribische mensen, samen om de nationale feestdag van Aruba te vieren. Arubadag wordt gevierd met Arubaanse muziek, dans en lekker eten. Nadat de Arubadag vanwege Covid een aantal keren niet werd georganiseerd, zal Arubadag dit jaar plaatsvinden in de Broodfabriek in Rijswijk op 21 april 2024. We nodigen jullie allemaal uit om samen met het Kabinet onze nationale feestdag te vieren.